menu bar

«Navitel.Prieteni»

Serviciul interactiv "Navitel.Prieteni" permite vizualizarea în timp real a pozițiilor prietenilor pe hartă, planificarea unui traseu folosind aceste poziții, comunicarea coordonatelor punctelor de interes și schimbul de mesaje.

Serviciul este accesibil doar pentru dispozitivele care au acces la Internet.

Cont

Pentru a putea folosi serviciul "Navitel.Prieteni"

 • un utilizator trebuie să aibă un cont înregistrat pe site-ul web NAVITEL® (www.navitel.cz) și
 • trebuie să existe cel puțin un dispozitiv cu "Navitel Navigator" înregistrat în cont.

Informațiile contului vor fi necesare în momentul activării serviciului.

Se va sugera înregistrarea rapidă în momentul activării serviciului, dacă un utilizator nu are un cont sau nu a fost înregistrat alt dispozitiv într-un cont existent.

Activarea serviciului
 1. Pentru afișarea pictogramei "Navitel.Prieteni" Navitel friends-1 în panoul din partea de sus a ecranului principal, selectați "Meniu" → "Setări" → "Interfață" → "Butoane hartă" → "Navitel.Prieteni" (un semn cu o bifă trebuie să fie verde).
 2. Pentru activarea serviciului, selectați fie a) pictograma "Navitel.Prieteni" din panoul din partea de sus a ecranului principal → "Activare", fie b) "Meniu" → "Setări" → "Servicii online" și comutați butonul "Pornit/Oprit" din câmpul "Activare Navitel.Prieteni" în poziția "Pornit".
 3. Introduceți ID-ul de conectare și parola contului dvs. în câmpurile corespunzătoare (Fig.1). Setați comutatorul "Reține parola" în poziția "Pornit" dacă nu doriți să introduceți parola de fiecare dată când activați serviciul. Apăsați "OK".

Dacă nu aveți un cont sau dispozitivul nu a fost înregistrat în cont, urmați instrucțiunile de mai jos cu privire la "Înregistrarea unui cont nou" sau "Înregistrarea unui dispozitiv nou într-un cont existent".

Navitel friends-2
Fig. 1

Pentru ștergerea parolei din memoria programului, selectați "Meniu" → "Setări" → "Servicii online" → "Navitel.Prieteni" → "Uită parola".

Înregistrarea unui cont nou

 1. Selectați "Înregistrare" pe ecran (Fig. 1).
 2. Selectați "Înregistrare cont nou" (Fig. 2).
 3. Gândiți-vă la un ID de conectare, o parolă și un nume de dispozitiv și completați câmpurile corespunzătoare.
 4. Navitel friends-3
  Fig. 2
 5. Apăsați butonul "Înregistrare" din partea de jos a ecranului sau "OK" din colțul din dreapta sus al ecranului.

Înregistrarea unui dispozitiv nou într-un cont existent

 1. Apăsați "Înregistrare" pe ecran (Fig. 1).
 2. Selectați "Înregistrare dispozitiv nou" așezând cursorul în poziția corespunzătoare (Fig. 3).
 3. Introduceți ID-ul de conectare și parola, apoi gândiți-vă la un nume de dispozitiv și introduceți-l.
 4. Apăsați butonul "Înregistrare" din partea de jos a ecranului sau "OK" din colțul din dreapta sus al ecranului.
 5. Navitel friends-4
  Fig. 3
Meniu

Meniul serviciului "Navitel.Prieteni" include următoarele puncte:

 1. "Activare"/"Dezactivare" pentru activarea și dezactivarea serviciului (Fig. 4).
 2. "Prieteni" pentru afișarea listei de prieteni, vizualizarea profilurilor acestora, inclusiv a pozițiilor acestora pe un traseu și schimb de mesaje.
 3. "Găsește prieteni" pentru a găsi alți utilizatori ai serviciului și pentru a-i adăuga la lista de prieteni.
 4. "Cereri de prietenie" pentru afișarea informațiilor despre cererile de prietenie trimise și primite (Fig. 5).
 5. "Grupuri" pentru gruparea utilizatorilor în grupuri de afinități, pentru schimb de mesaje și coordonate.
 6. "Setări" pentru setarea parametrilor serviciului și de confidențialitate.
 7. "Anulare" pentru a ieși din meniul existentv.
 8. Navitel friends-5
  Fig. 4

  Navitel friends-6
  Fig. 5

"Prieteni", "Găsește prieteni", "Cereri de prietenie" și "Grupuri" devin active doar după autorizarea cu succes.

Setări

Pentru a efectua setările serviciului "Navitel.Prieteni", selectați fie a) pictograma "Navitel.Prieteni" Navitel friends-7 din panoul din partea de sus a ecranului principal → "Setări", fie b) "Meniu" → "Setări" → "Servicii online" → «Setări prieteni».

Aici sunt disponibili următorii parametri și următoarele opțiuni:

 1. "Activare Navitel.Prieteni" pentru activarea sau dezactivarea serviciului.
 2. "Profil", care conține datele de utilizator și o listă a dispozitivelor înregistrate și permite editarea informațiilor despre utilizator. Pentru editarea datelor, apăsați "Editare profil", completați câmpurile corespunzătoare și confirmați apăsând "OK" în colțul din dreapta sus al ecranului. Alți utilizatori vor putea vizualiza toate datele indicate în rezultatele căutării și după adăugarea utilizatorului la lista de prieteni.
 3. "Dispozitive", care conține lista de dispozitive înregistrate în cont.
 4. "Uită parola", care șterge parola din memoria programului, dacă opțiunea "Reține parola" a fost activă în momentul pornirii dispozitivului. După apăsarea butonului și confirmare, parola va fi ștearsă, astfel încât utilizatorul va trebui să o introducă în momentul în care va porni serviciul data viitoare.
 5. "Ascunde dispozitivele proprii pe hartă", unde, cu ajutorul butonului "Pornit"/"Oprit", pot fi ascunse/afișate toate dispozitivele contului pe harta dispozitivului.
 6. "Utilizatori offline pe hartă", care permite setarea unui filtru pentru afișarea prietenilor care sunt offline pe hartă: "Ascunde tot", "Ascunde utilizatori irelevanți" și "Afișează tot".
 7. "Actualizare poziție", care stabilește cât de des va fi actualizată poziția dvs., pentru a fi afișată pe hărțile prietenilor dvs. și pozițiile prietenilor pe harta dvs.
 8. "Pentru prieteni/grupuri noi", pentru setarea nivelului de confidențialitate pentru un prieten/grup nou: "Comunică locația exactă a dispozitivului", "Comunică locația aproximativă a dispozitivului", "Nu comunica locația dispozitivului", "Definește nivelul de confidențialitate individual". Atunci când este adăugat un prieten nou, nivelul de confidențialitate selectat îi va fi alocat automat. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică dacă s-a selectat "Definește nivelul de confidențialitate individual". În acest caz, va exista un indicator numeric pe pictograma serviciului și în câmpul "Cereri de prietenie" din meniul serviciului, corespunzător numărului de prieteni pentru care nivelul de confidențialitate nu a fost setat. Poziția dispozitivului va fi ascunsă pentru acești prieteni noi, până la setarea nivelului de confidențialitate. Același principiu se aplică grupurilor.
 9. "Poziția dvs. în Navitel.Prieteni", care ajută la stabilirea sursei datelor privind locația dvs. pentru a fi folosită de aceștia în serviciu: locație stabilită prin intermediul receptorului GPS sau locație selectată manual pe hartă. Atunci când se selectează "Specifică poziția manual", câmpul "Specifică poziția actuală" devine activ.
Găsirea și adăugarea prietenilor

Pentru găsirea unui utilizator în serviciu

 1. Apăsați pictograma "Navitel.Prieteni" din panoul din partea de sus a ecranului principal.
 2. Selectați "Găsește prieteni", introduceți numele unui utilizator din serviciul "Navitel.Prieteni" și apăsați "OK" în colțul din dreapta sus al ecranului.
 3. Informațiile despre utilizator vor fi afișate pe ecran.

După aceea, selectați "Trimite cerere" pentru adăugarea utilizatorului la lista de prieteni, introduceți textul mesajului și apăsați "OK". Utilizatorul va primi o notificare și va putea fie să accepte, fie să respingă cererea. Apăsați "Anulează cerere" pentru ștergerea informațiilor despre cerere atât din meniul dvs. de program, cât și al destinatarului.

Puteți vedea cererile (trimise și primite) apăsând pictograma "Navitel.Prieteni" și apoi selectând "Cereri de prietenie". Dacă o cerere a fost acceptată, va fi marcată ca "Cerere acceptată".

Serviciul conține o serie de limitări: a) un utilizator poate trimite până la 10 cereri de prietenie într-un interval de 10 ore și b) un utilizator nu poate trimite o cerere de prietenie către unui utilizator care a respins anterior cererea sa de prietenie. Cu toate acestea, dacă utilizatorul care a respins inițial cererea trimite înapoi o cerere de prietenie, atunci va fi din nou posibil să îi trimiteți cereri de prietenie.

Listă de prieteni

Un profil de utilizator devine accesibil din lista de prieteni după ce a acceptat cererea dvs. de prietenie.

Pentru a vizualiza lista de prieteni, apăsați pictograma "Navitel.Prieteni" în panoul din partea de sus a ecranului principal și selectați "Prieteni". Lista arată câteva informații despre toți prietenii, cum ar fi numele de utilizator, fotografia de profil, starea (online sau offline), ora ultimei actualizări de stare și locația.

Pentru găsirea mai rapidă a unui prieten, începeți să îi tastați numele în rândul din partea de sus a ecranului.

Apăsând pe numele unui prieten din listă, se va deschide profilul complet al acestuia.

Profilul unui prieten

Un profil conține:

 1. Informații generale: numele de utilizator, fotografia și starea (conturul verde al fotografiei înseamnă că prietenul respectiv este online, conturul gri înseamnă că prietenul este offline). Dacă apăsați pe câmp, se vor deschide informațiile detaliate cu privire la prietenul respectiv. Apăsând butonul "Editare", puteți modifica numele unui prieten care va fi afișat în programul dvs.
 2. "Locație": selectarea acestui punct va afișa harta cu poziția marcată a prietenului, modul de urmărire devenind activ (mișcarea hărții în funcție de mișcarea prietenului). Modul de urmărire devine inactiv în momentul în care utilizatorul începe să efectueze operațiuni asupra hărții (apăsare pe hartă, mărire sau micșorare și altele).
 3. "Mesaje": afișează cel mai recent mesaj din istoricul mesajelor. Apăsând pe câmp, se deschide istoricul mesajelor.
 4. "Dispozitive": afișează lista de dispozitive ale prietenului, pe care le puteți vedea pe hartă în funcție de setările de confidențialitate ale acestuia. Apăsând pe câmp, se deschide ecranul "Dispozitivele prietenului", cu informații despre locația fiecăruia dintre acestea, data și ora ultimelor actualizări de stare. Selectând un dispozitiv din listă, se va deschide acea parte a hărții unde se află locația acestuia.
 5. "Confidențialitate": selectând un câmp, se va deschide o fereastră în care utilizatorul poate alege să afișeze sau să ascundă poziția dispozitivului pe harta prietenului: afișează poziția exactă, afișează poziția aproximativă sau ascunde poziția.
 6. "Rupe prietenia": apăsând pe câmp, prietenul este șters din lista de prieteni, este șters istoricul mesajelor și nu mai sunt afișate dispozitivele corespunzătoare pe hărți.
Confidențialitate

Serviciul "Navitel.Prieteni" permite setarea nivelului de confidențialitate, care controlează afișarea pozițiilor dispozitivelor pe harta unui prieten. Nivelul de confidențialitate trebuie setat pe fiecare dintre dispozitivele adăugate în contul utilizatorului.

Dacă activați acest serviciu, prietenii dvs. vor putea vedea locația dvs. permanent, chiar și atunci când aplicația nu funcționează. Puteți modifica setările nivelului de confidențialitate din aplicație.

Pentru setarea nivelului de confidențialitate

 1. Apăsați pictograma "Navitel.Prieteni" și selectați "Prieteni".
 2. Apoi a) apăsați pe pictograma bifă din dreapta numelui unui prieten sau b) selectați un prieten din listă, apoi selectați "Confidențialitate" din profilul său.
 3. Selectați una dintre opțiuni:
  • "Afișează poziția exactă": prietenul vede poziția exactă a dispozitivului pe harta sa și starea acestuia (online/offline).
  • "Afișează poziția aproximativă": prietenul vede localitatea în care se află dispozitivul și starea dispozitivului. Dispozitivul este afișat în centrul celui mai apropiat oraș. Dacă dispozitivul se află la distanță mare de orice oraș, poziția dispozitivului este afișată cu o acuratețe de câțiva km.
  • "Ascunde poziția": prietenul nu vede nici dispozitivul pe hartă, nici starea acestuia.
Ștergerea unui prieten din listă

Pentru ștergerea unui prieten din lista de prieteni, apăsați pictograma "Navitel.Prieteni" în panoul din partea de sus a ecranului principal și selectați "Prieteni". Selectați un prieten pe care doriți să îl ștergeți din lista de prieteni, apoi apăsați "Rupe prietenia" și confirmați.

Afișarea prietenilor pe hartă

Toate dispozitivele prietenilor sunt afișate pe hartă dacă sunt disponibile informații cu privire la ultima poziție a acestora și în funcție de setările privind afișarea utilizatorilor offline ("Navitel.Prieteni" → "Setări" → "Utilizatori offline pe hartă"). Dacă un prieten este online, pictograma acestuia apare verde pe hartă, dacă este offline – apare gri. Apăsând pe pictograma de pe hartă, se va deschide profilul prietenului.

Dacă doi sau mai mulți prieteni sunt foarte aproape unul de altul, iar centrul unei pictograme este ascuns de alta, acestea sunt unite într-o singură pictogramă care indică numărul de dispozitive. Apăsând pe o astfel de pictogramă, se va deschide lista de prieteni care se află în acest punct.

Notificări

Pictograma "Navitel.Prieteni" indică numărul de cereri de prietenie primite și numărul de prieteni noi pentru care este necesară setarea nivelului de confidențialitate. Informații mai detaliate sunt afișate în momentul în care apăsați pictograma serviciului. De exemplu, dacă există o cerere de prietenie primită, punctul corespunzător din meniul serviciului va fi astfel "Cereri de prietenie (1)", unde numărul dintre paranteze indică numărul de cereri noi

Mesaje

Pentru trimiterea unui mesaj nou

 • Apăsați pictograma "Navitel.Prieteni" din panoul din partea de sus a ecranului principal și selectați "Prieteni".
 • Selectați un prieten din listă.
 • Apăsați pe "Mesaje".
 • Introduceți textul mesajului în rândul corespunzător și apăsați "Trimite". Textul unui mesaj care este în curs de procesare este portocaliu. Dacă nu s-a reușit trimiterea unui mesaj, textul mesajului este roșu. După ce ați apăsat un astfel de mesaj, sistemul va sugera retrimiterea acestuia.

Un istoric al mesajelor conține toate mesajele primite de la un prieten și trimise către acesta, cele mai recente mesaje fiind afișate în partea de jos a listei de mesaje. Mesajele primite sunt afișate în partea stângă a ecranului, mesajele trimise – în partea dreaptă. Mesajele trimise de un utilizator la rând, într-un interval de 10 minute, sunt grupate. Mesajele mai vechi sunt descărcate automat de pe server și adăugate la istoricul mesajelor, prin derularea istoricului mesajelor.

Funcția de mesaje include opțiunea de trimitere a coordonatelor diverselor puncte de interes. Pentru trimiterea coordonatelor, selectați "Mesaje" → rândul pentru introducere text din partea de jos a ecranului → "Atașează" → o opțiune de căutare → un PI → "Trimite". Apăsând pe mesajul care conține coordonatele din istoricul mesajelor, se va deschide ecranul "Traseul meu" cu punctul marcat pe hartă, ceea ce face posibilă includerea punctului respectiv în traseu.

Grupuri de prieteni

Apăsați pe pictograma "Navitel.Prieteni" din panoul din partea de sus a ecranului principal, apoi selectați "Grupuri" pentru a avea acces la această funcție.

Funcția permite utilizatorilor serviciului "Navitel.Prieteni" să se alăture grupurilor existente și să creeze grupuri noi, care pot reuni atât utilizatori care sunt incluși, cât și utilizatori care nu sunt incluși în lista de prieteni.

Pentru găsirea unui grup, apăsați "Găsește" în colțul din stânga jos al ecranului "Grupuri", tastați numele unui grup (integral sau parțial) în rândul pentru introducerea textului și apăsați "OK" în colțul din dreapta sus al ecranului. Dacă doriți să vă alăturați grupului, apăsați pe grup în rezultatele căutării și selectați "Intră în grup" din ecranul "Informații grup".

Pentru crearea unui grup nou, apăsați "Creează grup nou" în colțul din dreapta jos al ecranului "Grupuri", tastați numele unui grup nou în rândul pentru introducerea textului, stabiliți tipul acestuia, introduceți o descriere și apăsați "OK" în colțul din dreapta sus al ecranului. Tipul grupului determină setările de acces ale acestuia: fiecare utilizator poate intra într-un grup deschis; accesul la un grup închis este acordat de proprietarul grupului; persoanele din afara grupului pot vedea și se pot alătura unui grup ascuns doar dacă au primit o invitație din partea proprietarului acestuia.

Pentru a vedea informațiile detaliate cu privire la un grup, selectați grupul din listă. Profilul unui grup include următoarele: "Lista membrilor", "Chat" (istoricul mesajelor disponibil tuturor membrilor grupului), "Invită prieteni" (trimiterea unei invitații către un prieten: după ce ați apăsat acest buton, selectați un prieten din listă și apăsați "OK" în colțul din dreapta sus al ecranului), "Notificare mesaje noi" (indică mesajele nou primite în panoul din partea de sus a ecranului principal). "Confidențialitate" (setări pentru afișarea poziției dvs. pe hărțile altor membri ai grupului) și fie "Șterge grupul" (dacă sunteți proprietarul grupului), fie "Părăsește grupul".